Альянс громадського здоров’я (Альянс) напередодні Дня закоханих нагадує співгромадянам про важливість «індивідуального захисту» – презерватива – універсального та ефективного засобу профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом.

 

Презерватив є невід’ємним елементом пакету профілактичних послуг, які за підтримки Альянсу, надаються громадськими організаціями представникам найуразливіших груп населення, зокрема і секс-працівницям.

У 2015 році в рамках програм Альянсу було безкоштовно розповсюджено 13,7 млн чоловічих презервативів та майже 41 тисячу жіночих. Послугами з профілактики ВІЛ та інших статевих інфекцій охоплено понад 285 тис осіб, із них майже 37 тис. працівників комерційного сексу. Еспрес-тести на ВІЛ пройшли понад 203 тисячі осіб, на інші інфекції, що передаються статевим шляхом – 67,6 тис. осіб. За результатами проведення експрес тестування уразливих груп: хламідіоз виявлено у 4,2% протестованих, гепатит В у 2,6%, гонорея та сифіліс – у 2% протестованих. ВІЛ виявлено у майже у 2% протестованих.

Згідно офіційної статистики станом на січень 2016 року в Україні зареєстровано 126,6 тис осіб з ВІЛ-інфекцією. Якщо на початку тисячоліття в Україні інфікування ВІЛ відбувалось головним чином через кров (до 70%) і стосувалось переважно представників уразливих груп, то з 2008 року спостерігається стала тенденція до зростання статевого шляху передачі. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України у 2015 році лише 22% випадків інфікування ВІЛ пов’язані із вживанням наркотиків, а 60% – зі статевим шляхом передачі (без урахування даних з окупованого Криму та непідконтрольної Україні території Донбасу).

Це свідчить про суттєву зміну трендів передачі ВІЛ і стале переважання саме статевого шляху передачі інфекції, що робить все серйознішою загрозу виходу інфекції в Україні з вузького кола уразливих груп на їх статевих партерів та більш загальне населення.

ВІЛ перестає бути проблемою лише уразливих груп. Сьогодні у групі ризику всі, хто хоч раз мав незахищений статевий контакт!

Нинішня ситуація в країні приносить нові ризики. В умовах бойових дій на Сході, гуманітарної кризи та масової внутрішньої міграції небезпека поширення ВІЛ та інших статевих інфекцій зростає майже у 50 разів. Особливо критичною залишається ситуація на Донбасі, який перетворюється на своєрідну «чорну діру» неконтрольованого поширення небезпечних епідемій! На фоні суттєвого зростання інтенсивності секс-роботи у зоні проведення АТО по обидві лінії протистояння, окремої уваги заслуговує ситуація з незахищеним сексом за участі військовослужбовців. Згідно з результатами нещодавнього дослідження компанії «TNS», проведеного у співпраці з Альянсом, 61% з понад 3,5 тис. опитаних бійців не користувалися презервативом під час останнього статевого акту, а 18% мали секс з непостійним партнером. Зараз Альянсом ведуться переговори з Міноборони щодо передачі декількох сотень тисяч презервативів у місцях дислокації, ротації та навчальних центрів військовослужбовців.

Закохані, бережіть себе і своїх близьких, розважайтесь безпечно, пам’ятайте про ризики і намагайтесь їх уникати!

Контактна особа – Наталія Кравченко, (044) 490 54 85 (дод. 235), kravchenko@aph.org.ua

Web: www.aph.org.ua, Facebook: www.facebook.com/AlliancePublicHealth/